RSS

litoralul rominesc

26 Mar

p1000696

Mamaia
Eforie Nord
Eforie Sud
Costinesti
Neptun – Olimp
Jupiter
Venus
Saturn
2 Mai
Limanu
Navodari
Vama Veche

Litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o lungime de 245 km (din care 82 km sunt in judetul Constanta), intre Capul Midia la nord si Vama Veche la sud. Plaja, cu o latime de circa 150 – 200 m, are nisip fin in cea mai mare parte si o panta lina, usor accesibila, clima temperata, cu o medie de temperatura de 24° C (iunie – august), iar marea are salinitate redusa. Pe litoralul romanesc exista peste 250.000 de locuri de cazare in hoteluri, vile si pensiuni agroturistice. Amplasate de la nord spre sud si unite de drumul european E 87, statiunile de pe litoralul romanesc sunt: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Neptun – Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adauga 2 Mai si Vama Veche, insa cu titlu neoficial.

Dupa cum este bine cunoscut, tarmul romanesc al Marii Negre ofera conditii extrem de favorabile practicarii turismului estival. Numarul mare de statiuni care au aparut si s-au dezvoltat de-a lungul timpului, incepand cu vechile bai Movila (Eforie Sud), continuand cu Mamaia, inaugurata in 1906 si pana la statiunile aparute in ultimii 30 – 40 de ani (Neptun, Olimp, Jupiter, Venus, Cap Aurora, Saturn) confirma acestea.

Relieful litoralului romanesc este determinat de interactiunea dintre Podisul Dobrogei si Marea Neagra – de-a lungul coastei, trecerea intre podis si platforma marii se face lin, pe o panta usoara, cu numeroase plaje. In plus, dat fiind ca Marea Negra este lipsita de curenti puternici de litoral, de plante sau de pesti periculosi, iar mareea este ca si inexistenta (10 – 20 cm), litoralul romanesc este locul ideal pentru bai de mare si sporturi nautice. Desi nu prezinta o fauna si flora foarte variate, trebuie mentionat ca in Marea Neagra exista o specie de rechin, total inofensiv pentru oameni si care nu se apropie niciodata de tarm.
Litoralul romanesc dispune de diverse resurse balneare (ape minerale si mineralizate, namoluri terapeutice), oferite de lacurile asezate de-a lungul litoralului: Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari, Tasaul. Dintre monumentele naturale mai interesante trebuie amintite pesterile de la Cheile Dobrogei si de la Limanu, bogate in fauna cuaternara si mari colonii de lilieci, dunele maritime de la Agigea cu o rezervatie floristica interesanta si Padurea Hagieni (15 Km de Mangalia), rezervatie floristica si faunistica unica in Dobrogea.

Obiectivul arheologic cel mai important al zonei este Cetatea Histria, aflata pe malul Lacului Sinoe. Colonie greceasca, vestitul oras a fost ridicat in urma cu peste 2.600 de ani, insa a fost scoasa la lumina incepand cu anul 1914, de catre marele istoric si arheolog Vasile Parvan. Alte vestigii istorice se gasesc la Tomis (actualul oras Constanta), cel mai important port la Marea Neagra. La Tomis si-a petrecut ultimii ani ai vietii marele poet latin Ovidiu, a catui statuie, creata de sculptorul Ettore Ferrari in 1887, mai poate fi admirata si astazi. Ramasitele vechii civilizatii se intalnesc in orasul de azi la tot pasul – mai pot fi vazute resturile zidului roman care inchideau cetatea Tomisului sau edificiul roman cu mozaic, cel mai pretios complex arhitectural descoperit. Prin conceptia artistica si dimensiunile sale, mozaicul de la Constanta se numara printre primele de acest fel din lume. La sud se afla Callatis , Mangalia de astazi (Callatis inseamna in limba greaca “cea mai frumoasa”). Obiectele descoperite dovedesc activitatea artistica care se desfasura in aceasta cetate. Aici se gaseste cel mai vechi document latin din toata Europa de sud – est.
La aproape 100 km vest de litoral se afla un complex arheologic de o insemnatate deosebita, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente antice romane de pe teritoriul tarii noastre. Este vorba de ruinele Monumentului triumfal Tropaem Traiani si vestigiile cetatii Tropaem Traiani, aflate in comuna Adamclisi din Dobrogea. Este un monument circular impresionant, construit pentru a comemora victoria imparatului Traian asupra dacilor. Ruinele sunt marturii de netagaduit ale vietii infloritoare de pe aceste meleaguri, iar scenele de pe metope sunt un adevarat izvor de informatii in piatra privind evenimentele petrecute pe teritoriul Daciei, viata si infatisarea stramosilor romanilor.
Pe langa acestea, sunt de mentionat si Muzeul Arheologic din Mangalia, Muzeul de Istorie din Constanta, Moscheia din Constanta si din Mangalia, Biserica Sf. Petru si Pavel din zona istorica a orasului Constanta, Muzeul Folcloric etc.
Alte puncte de interes sunt podgoriile care confirma renumele Romaniei de tara a vinurilor (Murfatlar, care produce faimosul si aromatul vin cu acelasi nume si podgoria Sarica Niculitel), dar si manastirile Cocos si Cilic-Dere.

Cai de acces pe litoral:
1. Rutier – sunt 4 sosele care ajung la Constanta:
1) Drumul National: Bucuresti – Fetesti – Constanta
2) E 60 Urziceni – Slobozia – Constanta
3) E 87 Tulcea – Constanta (cu derivatie pentru Braila si Galati)
4) Drumul National Calarasi – Ostrov – Constanta

2. Feroviar – Ruta Constanta – Mangalia are urmatoarele gari si halte:
Gara Constanta – pentru Constanta, Mamaia, si Navodari
Gara Agigea; Gara Eforie Nord, Gara Eforie Sud, Halta Tuzla, Gara Costinesti (pentru zona Epava -nordul statiunii)
Halta Costinesti (pentru statiunea Costinesti-BTT), Halta Neptun (pentru Neptun, Olimp, Jupiter)
Gara Mangalia (pentru Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Cap Aurora, Neptun, Olimp, 2 Mai, Vama Veche)

3. Aerian – la 20 km de Constanta se afla Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, care face legatura atat cu aeroporturi nationale, dar si internationale.
Transportul local intre Constanta si celelalte localitati de pe litoral se poate face, pe langa ruta CFR, si cu microbuze (cu plecare din 10 in 10 minute, care parcurg distanta Constanta – Mangalia in circa 45 de minute) sau cu autobuze si autocare private, cu plecare la fiecare 20 de minute. Intre Constanta si Mamaia exista mai multe trasee: 40, 41, 101, 23 (linii ale companiei de transport in comun), 301, 302, 305 (maxi-taxi). In sudul Litoralului, intre Mangalia si Neptun – Olimp, si intre 2 Mai, Limanu si Vama Veche, distanta este parcursa de microbuze.
p1000780

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 26/03/2009 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: