RSS

terra

04 Mar

red-sky2

Cometele invizibile pun în pericol Pământul
 
 
Eleonora Cristescu Duminică, 22 Februarie 2009
ALARMĂ! Mii de asemenea corpuri cereşti întunecoase se depla sează prin spaţiu, dar numai câteva zeci au fost identificate.
Oamenii de ştiinţă afirmă că acest tip de comete s-a format prin evaporarea apei de la suprafaţă, ele devenind practic invizibile din cauza lipsei de lumină proprie. De aceea, nu pot fi remarcate decât cu câteva zile înainte de a se apropia de Terra, indică publicaţia „New Scientist”. Cercetătorul Bill Napier, de la Universitatea din Cardiff, afirmă cu seriozitate că Pământul se află în mare pericol. Numărul cometelor invizibile este apreciat la nu mai puţin de 3.000, dintre care doar 25 au fost identificate până în prezent. Astronomii le-au remarcat prezenţa doar cu câteva zile înainte ca ele să se apropie de Terra. În 1983, cometa IRAS-Araki-Alcock a trecut la doar cinci milioane de kilometri de Pământ.
 
„Această distanţă este cea mai mică la care s-a apropiat o cometă, în ultimii 200 de ani. Dar n-am putut să ne dăm seama de venirea ei decât cu 15 zile înainte”, a explicat Bill Napier. În 2001, cercetarea unei alte comete, Borrelli, a indicat că pe suprafaţa acesteia erau multe zone întunecoase, care o făceau invizibilă dacă era privită din unele unghiuri.

„Spaceguard”, ineficient

Cometele şi asteroizii sunt monitorizaţi de mai multe agenţii spaţiale, printr-un proiect comun de – numit „Paznicul spaţiului” („Space – guard”, în original). Dar atât Bill Napier, cât şi astronomul David Asher, de la Observatorul astronomic Armagh, aflat în nordul Irlandei, atrag atenţia că multe corpuri cereşti scapă nedetectate. „Lipsa apei le face întunecoase. De aceea, estimăm că multe dintre craterele aflate pe Pământ sunt provocate de comete care n-au putut fi remarcate şi nu de asteroizi, aşa cum se credea până în prezent”, spun cercetătorii.

În consecinţă, ei trag concluzia că numărul corpurilor cereşti care străbat galaxia noastră şi care pot lovi Terra este mult mai mare. Un alt cercetător, Clark Chapman, de la Southwest Research Institute, din Boulder, consideră că aceste comete invizibile, care absorb energia solară, pot fi puse în evidenţă graţie căldurii pe care o emit.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 04/03/2009 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: